tirsdag 8. januar 2013

60 timer i doghouse


Etter et relativt raskt regnestykke viser det seg at ca 60 timer er tilbrakt i "bikkjehuset" fra haukene ble faste gjester rundt 20. november, og til årsskiftet.

Det er jo unektelig mange timer og temperaturen har jo vært nærmere 10 kalde på det værste. En liten gassovn har vært varmekilde. Butanblandingen liker seg ikke når det blir minusgrader så en flaske oppbevares på kroppen hele tiden og må byttes hyppig når det er skikkelig kaldt. Jeg ser nå behovet for noe bedre komfort når jeg tilbringer så mye tid der. Planlegging med ei lita isolert bu med noe større plass og bedre fasiliteter kverner i bakhodet, og jeg håper jeg får realisert dette før neste sesong.

Uansett kumerlige forhold, det har vært en utrolig bra sesong. Jeg har hatt minst tre forskjellige hauker på åtet i vinter og aldri mindre enn to på samme dag. Det har vært flukt, slosskamper og stillingskrig så jeg har fått mange nye og flotte opplevelser. Noen av dem er også blitt festet til brikka.

Fluktbilder er vel det vanskeligste innen fuglefoto, hauken er intet unntak, man er avhengig av at den kommer inn fra riktig posisjon, at det er nok lys, og ikke minst, følge den i søkeren samtidig som fokuspunktet treffer der det skal.




 



Hønsehaukene har et sterkt eierskap til åteplassen. Voksenhauken er sjefen og når hun ikke spiser sitter hun i nærheten nesten hele dagen og passer på. Kommer unghauken ender det som regel med konfrontasjon og stillingskrig som den voksne har vunnet de siste gangene. Unghauken er raskt på pletten når den voksne er uoppmerksom eller ute av syne så det blir mat på begge.

Bruser med fjøra, unghauken sitter å skriker noen meter unna.

En ravn flyr over, her må åtet dekkes til slik at ravnen ikke stjeler av lasset.

Utlagt kaie faller i smak og unghauken...




...og voksenahuken sier heller ikke nei takk til fuglekjøtt.

Man blir unektelig litt sliten og trøtt av å sitte så mange timer over en forholdsvis kort periode. Påla derfor meg selv en liten pause etter siste økt 1. nyttårsdag da jeg merket at motivasjonen var litt laber.

Avslutter med noen miljøbilder og gleder meg til førstkommende helg, da er nemelig pausa over ;)







17 kommentarer:

  1. Fantastiske bilder du ha fått, men du har slitt for de forstår jeg. Uansett så har du hatt mange fine opplevelser tror jeg.
    Knallbra og takk fot titten.

    Ottar

    SvarSlett
  2. Sjeldent flotte bilder du har fått av hauken her! Gratulerer!..Gleder meg til å se flere :)

    SvarSlett
  3. Hei Jarl Kjetil!
    Jeg må si du har fått mange flotte haukebilder. Du har både fint lys og fine kulisser på haukeplassen din. Jeg syntes alle bildene var fine, men fluktbildene får høyest score hos meg. Lykke til videre i doghousen!

    SvarSlett
  4. Herlig.. ja bare herlige er de. Du har virkelig fått det til.
    Gleder meg på dine vegne.

    SvarSlett
  5. Den vanskelige øvelsen..fluktbilder..den har du greid med glans!

    SvarSlett
  6. Hei.
    Jeg må bare gratulere med fantastiske bilder av hønsehaukene. Særlig det første fluktbildet og de siste miljøbildene. Veldig flott! mvh Willy

    SvarSlett
  7. Supre haukebilder igjen dette :-) Fluktbildene blir favoritter denne gangen.

    SvarSlett
  8. Mange fine bilder av hauken, likte fluktbildene best , spesielt d første.

    SvarSlett
  9. En får jo litt igjen for frost og strev:) Veldig fin serie....igjen.

    SvarSlett
  10. Hei
    Veldig flotte bilder. an ikke du si litt om hvordan du fant ut hvor du skulle etablere plassen. Hadde du sett fugl der før? Hva forer du med?
    Mvh Robin Jenssen

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Robin!

      Plassen min ligger ikke langt fra huset. kanskje 200 meter i luftlinje, med en bratt li og skog imellom. Et forholdsvis lite og oppstykket skogsområde på utsiden av Porsgrunn. Det er turstier rett i nærheten men ikke så mye brukt nå på vintertid. Såvidt jeg vet hekker det ikke hønsehauk i umiddelbar nærhet men jeg så jo av og til hauk høst og vinter, samt fant ribbeplasser etter fugl den hadde spist. Etter å ha opplevd hauk hos T. Sylte fikk jeg fryktelig lyst til å prøve selv. Høsten 2010 så jeg også en unghauk som hadde slått et ekorn rett i nærheten og forstod da at det burde være mulig også her. Hadde vel egentlig tenk å prøve et mer avsides og større skogsområde, men det betyr jo mer arbeid ved å frakte ut mat og holde oversikt. Høsten 2011 startet jeg opp som et slags prøveprosjekt, la ut slakteriavfall som jeg fikk hos et lokalt viltslakteri. Lokaliteten ble bestemt utifra at jeg ville ha litt åpne omgivelser hvor jeg kunne plassere ut egnede sitteplasser samt at den var best mulig skjermet for forstyrrelser fra folk. (Har planer om å flytte den ca. 200 meter før neste sesong for å få bedre lysforhold). Jeg begynner å fore i oktober, kjøttet tiltrekker seg kråkefugl som igjen tiltrekker rovfugler. Jeg viser meg sjeldent eller aldri på plassen i dagslys og er oppe flere ganger i uka for å etterfylle med mat. Jeg har også lagt ut hele rådyr men hauken ser ut til å foretrekke slakteriavfall da det sikkert er mer lettvint. Forer også med fugl og trafikdrept ekorn men det er kunn for å få en litt mer naturlig setting i bildene enn f.eks ei kjøttblokk. Tror som sagt du ikke er avhengig av et haukerevir i umidelbar nærhet da fuglene streifer endel på vinteren, særlig de unge. Ble et langt svar dette, håper det kan være til litt hjelp og lykke til hvis du går i gang med eget prosjekt.

      Slett
  11. Takk for hyggelig og veloverveid svar.
    Hilsen Robin

    SvarSlett
  12. Hei Jarl Kjetil!
    Igjen blir jeg imponert over hva du har fått til der ute i nærområdet av byen og utsøkt kvalitet på bildene. Det vitner jo om stor dyktighet. Flott svar du gir til Robin som fikk meg til å tenke litt på hvorfor det ikke har dukket opp noen hauk på plassen min i samme kommune som deg. Har kun lagt ut hele rådyr og det er kanskje ikke det lureste man kan gjøre for å lokke hauken nedpå. En bukk festet til myra der jeg ligger var plutselig borte etter først å ha vært åpnet sannsynligvis av rev. Jeg har en sterk mistanke til at det var gaupa som hadde vært på besøk og det gjør det jo litt ekstra spennende å sitte der. Fikk imidlertid et annen besøk her om dagen - noe som har større vingespenn enn hauken - så helt forgjeves har heldigvis ikke dette prosjektet vært hittil. Gleder meg til å følge med videre på bloggen din! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Knut og takk for fin kommentar! Normalt sett skal vel hauken bli tiltrekt av hele rådyr også men tror kanskje de får problemer når det er for kaldt. Et tips er jo å flå dyret før du legger det ut kanskje. Jeg hadde et helt rådyr liggende ute fra februar i fjor, det lå urørt helt til mildværet kom men da forsvant det jaggu fort det også. Satt ei økt i går og haukene får svært lite ut av slakteravfallet nå som det er 10 kalde, pleier å hogge litt i kjøttet for dem slik at de blir litt lettere.
      Spennende saker på plassen din også forstår jeg, ser frem til neste blogginnlegg og håper at også hauken finner veien til plassen din ;)

      Slett
    2. Skal sitte i teltet i morgen. Greit å være pensjonist! :) Blir nok nærmere 15 kalde der i morgen tidlig. Dobbelt sett med steellongs, to tjukke ullgensere, jakke og en Fjellduk Extreme samt min "ovn" i form av 10-12 T-lys. Herlig! He, he. Det værste er vel når du bare MÅ og ikke finner fram gjennom alle plagga. Fin hobby vi har! :)

      Slett
  13. Fin uttelling fra skjulplassen. Noen veldig bra bilder.

    ketil

    SvarSlett
  14. Hei !
    Kanonfine fluktbilder du har fått av hauken, det er definitivt verdt timene i skjulet !

    SvarSlett