tirsdag 29. januar 2013

Regjeringsskifte


Den nye regjeringssjefen.

Midtveis i min andre "hønsehauksesong" må jeg bare innrømme at aktiviteten i høst/vinter har vært vanvittig bra. Jeg har med sikkerhet hatt fem ulike hønsehauker nede på åta. En voksen hunn, 1 voksen hann og tre unghauker, derav 2 hunner og 1 hann. Har hatt haukebesøk hver eneste dag jeg har sittet, såklart varierer aktiviteten fra gang til gang men de fleste øktene har vært preget av minst 2 hauker som er nede på åta flere ganger i løpet av dagen.

Hønsehauken er derimot ingen selskapelig fugl, den vil gjerne ha åta for seg selv. Tidligere i vinter var det den voksne hunnen som regjerte mens den unge hannen stjal litt tid på åte innimellom før den ble jaget. For ca. 14 dager siden dukket imidlertid en stor ung dame opp. Hun er lett gjennkjennelig på det lyse ansiktet og den kraftige hvite øyenbrynsstripa. Hun dominerer totalt og tillater ingen andre hauker å røre åta. De andre haukene prøver seg stadig men hun bevokter plassen fra morgen til kveld. Avskjærer arrogant den som måtte prøve seg og skrik, skrål og vingebaks høres stadig inne fra skogen mens hun setter dem på plass.


Målbevisst dame.

Vakker dame i flukt.

Mett og rett før takeoff.


Den flotte gamle hunnen er degradert. Tror ikke hun risikerer en skikkelig kamp med den unge aggresive. Utfallet kan bli fatalt.

Selv om haukene har vært flittige og aktive gjester er det ikke til å stikke under en stol at det innimellom blir laaaang ventetid før det skjer noe. Ofte sitter hauken å spiser i flere timer, eller sitter i et tre 100 meter unna og passer på eller venter på neste bespisning. Da kan det være veldig greit å ha andre motiver å jobbe med. Ekorn, småfugl, skriker og flaggspett er derfor kjærkomne og underholdende gjester. Samtidig varsler de umiddelbart når hauken er i bevegelse, da er det bare å skifte modus over til innflyging/fluktbilder så raskt som mulig.


Opptil 5 ekorn er inne på foringa samtidig. Lager liv og røre. En gang jaget hønsehauken ekornet inn i doghouset. Den satte seg liksågodt til å knekke solsikefrø før den forsvant ut igjen.

På haukens gadd. Skulle gjerne hatt hauken her i dette lyset.

En liten luftkamp utkjempes.

Tittei...

Flaggspettdama holder utkikk.

Stillitsen er en utrolig vakker og fargerik fugl. En flokk på opptil 20 individer har holdt seg på foringa i vinter.

Stillitsen pynter opp i et allerede vakkert vinterlandskap.
Liker seg best på bakken men innimellom poserer de et kort øyeblikk på en lagelig kvist.

Da gjennstår det å se hva resten av sesongen bringer. Spennende å se hvor lenge haukene blir i området. Har tenkt å plassere noe åte på andre siden av kamoen. Mindre lys her men litt annerledes miljø med mer barskog. Greit med litt variasjon. Har også et lite håp om at musvåken kommer innom utpå vårparten, det vil tiden vise...

13 kommentarer:

 1. For noen gode og flotte bilder, synes hele serien var bra med mye fin action.

  Ottar

  SvarSlett
 2. Dette er bra :-) ....du leverer så mye bra rovfuglbilder at jeg har begynnt å ta dem som en selvfølge :-P ...så denne gangen blir skrika på gadden og spetten favoritter for meg. ...og musvåkbilder gleder jeg meg til.

  SvarSlett
 3. Flotte bilder, Jarl Kjetil! Skal si du har mye trafikk på foringsplassen din. Synes du har et fint miljø med naturlige sitteplasser for de fjærkledde.

  SvarSlett
 4. Som andre sier, igjen flotte bilder fra deg. Gratulerer. Jeg likte best bildet av voksehauken og av nøtteskrikenes luftkamp. Gleder meg til fortsettelsen. Mvh willy

  SvarSlett
 5. supert, liker spesielt godt nummer 5, fluktbilder av rovfugl er ikke så enkelt

  SvarSlett
 6. Virkelig klasse over dette. Variert og flott...

  SvarSlett
 7. Mange flotte bilder likte best nøtteskrikene i lufta og nr 2.

  SvarSlett
 8. Som vanlig - imponerende bra bilder! Ganske merkelig at den voksne hunnen gir seg overfor ungfrøkna. Vanskelig å velge et favorittbilde men nøtteskrikene i lufta er jo helt topp da! :)

  SvarSlett
 9. Nr 5 av hauken var en fulltreffer, synes jeg. Ellers likte jeg nøtteskrikebildene godt.

  SvarSlett
 10. Mye bra fra rovfuglforinga. Ser ut som du har bra trykk der.

  ketil

  SvarSlett