søndag 24. april 2016

I tiurskogen


Etter avsluttet arbeidsdag sist torsdag, ble kursen satt mot storfuglens rike. Kamuflasjetelt og fotoutstyr var pakket klart i bilen. Det er alltid deilig å få en vårnatt i skauen, og det blir ikke akkurat feil hvis man får spillende storfugl på utsiden av teltet på morrakvisten heller.

To timer etter avreise er jeg fremme på spillplassen. Går en runde på de mest brukte spillplassene for å prøve å lese ut hvor aktiviteten er størst. Finner godt med spillmøkk tre forskjellige plasser, valget faller på en liten mosekledd kul hvor jeg også finner noen fjær fra røy. Alltid et sjansespill hvor man plasserer teltet, spesiellt når man bare har en natt til rådighet. Spørsmålet er som alltid om storfuglene vil spille akkurat her morgenen etter. Usikkerheten rundt dette er jo det store spenningsmomentet.

Når telt er satt opp og utstyr gjort klart er det bare å kveile seg i soveposen. Jeg spiser litt kveldsmat og sløver i posen. Litt bekymret for den harde vinden, men det er meldt at den skal løye på morrakvisten. Fra kl 21 og utover hører jeg fler storfugl som slår seg inn i furuene rundt omkring, litt knepping og raping også, men vinden overdøver til tider de fleste lyder.

Jeg sover ganske godt men våkner innimellom. Rundt 0430 hører jeg tiurene begynner spillet oppe i furuene. Etterhvert går de ned på bakken, fortsatt ingen helt i nærheten av meg, skimter en på nedsiden av meg, og hører minst to andre i området.

Rundt 0630 skjer det noe, En tiur kommer inn fra høyre, småløper over kulen hos meg. På vei opp igjen følger jeg han i søkeren, og plutselig ser jeg at han har selskap av ei røy også, hun legger seg flat byr seg frem. Dette er som bestillt. Tiuren spiller rundt røya, kommer også en tiur til fra høyre, men han holder avstand.

Etter at røya har ligget klar en god stund skjer det jeg har håpet på, tiuren bykser opp på dama og tar et godt tak i nakken hennes. Parringen er et faktum, morsomt å oppleve dette og samtidig få det på brikka. Skimter ei røy til men nå må tiuren ned å ta seg av en utfordrer som kommer inn fra venstre. På nedsiden av teltet, ute av syne, braker det voldsomt i to par tiurvinger. Etter at krangelen er over dabber det hele av. Vinden tar seg opp og tiuren er tilbake på den grønnkledde kulen men røyene er vekk. Tiuren spiller til nesten åtte før han ikke gidder mer.

Vil tro at dette var helt på tampen av høneuka, de fleste røyene var nok parret ferdig de forgående dagene, uansett fikk jeg noen flotte opplevelser denne vårmorgenen i storfuglens rike. Neste år har jeg planer om å sette av 3-4 dager på denne spillplassen, da er mulighetene større for å treffe på de 2-3 dagene hvor det virkelig er stor aktivitet på leiken.








7 kommentarer:

  1. Herlig! Staselige bilder av storfuglen. Spennende at du fikk med deg parring også. Bilde nr. 3 er strålende!

    SvarSlett
  2. Mustiga fina bilder med mycket atmosfär :)

    SvarSlett
  3. Moro når det klaffer slik med både spillet og bildene, bra levert Kjetil.

    SvarSlett
  4. Sitter igjen med en god følelse etter å ha sett tiurbildene dine fra årets leik. Ikke alltid man er så heldig etter kun én overnatting. Fint at du legger ved både nærbilder og et bilde av miljøet. :)

    SvarSlett
  5. Trivelig på leik. Fine bilder. Likte godt det siste bildet der tiurfanten skuer utover fra kollen sin.

    SvarSlett