søndag 14. april 2013

Haukugle, luremus og litt fra åteplassen...


Denne vinteren har haukugla opptrådd i store antall her i Sør Norge til glede for fugletittere og fotografer. Denne vakre ugla er ofte veldig  tillitsfull og slipper deg gjerne innpå få meter før den tar til vingene, problemet er bare det at den ser ut til å foretrekke å sitte i toppen av høyspentmaster, telefonstolper eller ei gran på 20  meter. Dette gir naturlig nok ikke så spennende bilder.


Typisk haukugle sitteplass, høyt i ei gran med lys bakgrunn og bratt fotovinkel.


Nok om det. Siste uke har minst 2 individer holdt seg på to forskjellige lokaliteter ikke så langt unna.
Har vært noen turer for å feste den til brikka. Første dagen hadde vi ganske bra utteling. Haukugla poserte i et tre med greit fotohold og vinkel, dog litt mye kvist.

Vi var tre stykker i lag og med oss et fiskesnøre og en sur sokk fylt med sand. At haukugla ofte slår etter døde mus som trekkes i snøre på bakken er jo en kjent sak og ofte benyttet for å få fluktbilder. I mangle av ekte mus ble altså luremus benyttet. Vi rigget oss opp, haukugla flyttet seg til et tre 150 meter unna. Vi hadde belaget oss på å flytte oss nærmere, men "luremusa" lå ute og et lite rykk var nok til at den kastet seg på vingene og gikk til angrep. For min del var jeg alt for uforberedt og det hele gikk så fort at fluktbildene uteble. Ugla angrep sokken både med nebb og klør men skjønte nok kjapt at sokken til Børre ikke egnet seg som uglemat.

På nyfanget "luremus".

Fokusert og konsentrert blikk.

Selv om de mest spektakulære bildene uteble er det jo morsomt å møte denne vakre ugla her i sør og noen greie portretter ble det jo.

Utover det er det fortsatt liv på åteplassen. Har hatt noen ettermiddagsøkter da det ser ut som haukene er mest aktive på kveldinga. De to siste helgene har jeg gått inn i teltet rundt kl 16-17 og voksenhauken har gjerne ankommet etter kl 19. Har lagt ut de siste fuglene jeg har hatt i fryseren og hauken foretrekker tydeligvis fugl fremfor det sure rådyret som ligger i snøen. Morsomt at hauken fortsatt er fast gjest selv om jeg nok ikke kommer til å fore noe særlig lengre nå. Under kommer noen bilder fra de siste øktene, neste år blir åteplassen flyttet 150 meter nordover for bedre lysforhold. Ei bu er snekret sammen og vil bli montert opp utover vår/forsommer. Ser frem til bedre komfort neste sesong.

Hauken på kaie i kveldinga.

Kaia ble røsket løs og hauken dro den med seg. Utrolig dårlig kvalitet på strips fra Europris.

Det gikk bedre da skjæra ble festet med ståltråd. Hauken satt og ribbet og spiste i 1,5 time.


Så fjøra fyker...

Avslutter med et par nøttekråker:
12 kommentarer:

 1. Flotte bilder Jarl Kjetil med fint lys og dus bakgrunn. Det ser ut til at 500mm fungerer...

  SvarSlett
 2. Hei.
  Knallbra bilder dette. Likte veldig godt der Haukugla har tak i luremusa. Blikket.. Den har skjønt det. Hønsehauken og Nøttekråka er jo selvfølgelig av topp kvalitet.
  Mvh
  Jarle

  SvarSlett
 3. Fine bilder av Hauka, selv om du gikk glipp av fluktbildene. Artig åteplass du har ser det ut til !

  SvarSlett
 4. flotte ugle og haukebilder skarpe og støyfrie, godt arbeid. Så fjøra fyker er min favoritt

  SvarSlett
 5. Knallbra varierte bilder. Haukugla er jo en herlig skapning..

  SvarSlett
 6. Luremus ble ikke populært for ugla heller. Fint å se Haukuglebilder med bakgrunn, bra jobba :-)

  SvarSlett
 7. Fine bilder av ugle, hauk og nøttekråke. likte best ribbe bilde av hauken der den har fjøra i nebbet.

  SvarSlett
 8. Kreativt med luremusa:). Av uglebildene synes jeg det andre ble best. Knallbilder av hauken og nøttekråka.

  SvarSlett
 9. Fin serie som vanlig. Luremus er det verste jeg vet.
  Ha en fin fotovår.

  Ketil

  SvarSlett
 10. Flotte bilder igjen, Jarl Kjetil. Trodde ugla var for klok til å gå på luremus! Pussig med de nøttekråkene der fjærdrakta noen steder er så underfundig konstruert at det ser uskarpt ut. Vakre fugler når du ser de så nærme. Hønsehaukbildene er allikevel noe for seg og bekrefter at 500 mm-ern svarer til forventningene (for det er vel den du har brukt?) Bildet av fjøra som fyker blir min favoritt blant mange kjempebra bilder. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Knut!
   Takk for fin kommentar! Ja merkelig struktur i nøttekråkas fjærdrakt som gir et uskarpt inntrykk. Har brukt 500 mm på alle bildene utenom de to første haukebildene hvor jeg har benyttet 200mm f 2.8 + 1,4 converter.

   Slett
 11. Takk til alle for trivelige kommentarer, setter stor pris på det ;)

  SvarSlett