søndag 23. september 2012

"Kickoff" på åte/foringsplassen

ISO 1600

0500 kimer alarmen på mobilen, høstens første tur opp til foringsplassen står på programmet. Har plassert ut doghouset og montert nye sitteplasser og kuliser samt frisert litt i omgivelsene. Har foret småfugl og ekorn et par uker, har også lagt ut litt slaktavfall for et par dager siden i håp om å få ned rovfugl, da jeg har observert endel musvåk i nærheten i det siste. Kommer nok uansett ikke til å legge ut mer kjøtt før i midten av oktober da temperaturene fortsatt er litt for høye med tanke på fluer og lukt.

Sekken pakkes og turen går oppover i lett regn. Tar ikke mer enn snaue 10 minutter før jeg er fremme, men mesteparten av strekningen er stupbratt så jeg kjenner det godt i de nå 40 år gamle låra ;)

Det er fortsatt en stund til lyset kommer, jeg forer opp med litt brød, solsikkefrø og nøtter. Så rigges stativ og kamera, tenner opp en liten gass ovn på 1300 watt, hjelper fatisk en god del på temperaturen inne i teltet. Jeg liker å sitte sånn og vente på lysninga og tegn til liv, snus og kaffe gir en god start på dagen.

Som vanlig er nøtteskrika førstemann. De er flere sammen, 4-5 stk. og er det rovfugl i anmarsj vil de garantert si høylydt ifra. Været og lyset er labert, men regnvær gir ofte fin stemning og farger i bildene.


ISO 3200

Etter hvert dukker småfuglene opp. Meiser og etterhvert 4 ekorn, 2 helt brune, mens de to andre er mørkere på rygg og hale. De herjer rundt og småkrangler seg imellom.

Timene går, selv om ingen rovfugl er innom, noe jeg heller ikke hadde forventet, skjer det stort sett noe på utsiden hele tiden. Ei ringdue har kommet, hun er skeptisk til ekornene og bruser med fjøra når de kommer for nærme. 2 gjerdesmetter smyger seg rundt stubber og røtter på leit etter innsekter. Ved et par anledninger får jeg dem helt innpå nærgrensa, vår nest minste fugl kan være vanskelig å få på fotohold så jeg er fornøyd med at den poserer for meg.


ISO 2500

En dvergspett observeres rett på utsiden, jeg får dessverre ikke festet den til brikka. Denne vesle spetten er ikke interessert i solsikefrø og meiseboller, så den var nok på jakt etter innsekter i trærne.ISO 2500

En kjernebiter kommer også innom, og litt seinere ei rødstrupe.

ISO 2000

Timene går og jeg koser meg med småfugl, ekorn og skriker. Det trenger ikke være ulv, bjørn, hauk eller ørn for å fange min oppmerksomhet, også de minste og vanligste artene er vakre, underholdende og facinerende og kan gi fine naturopplevelser.

Gleder meg selvfølgelig til haukene forhåpentligvis dukker opp seinere i høst men enn så lenge får vi ta det vi har og plutselig dumper det innom en bonus eller to når man minst venter det.

Avslutter med et bilde av nøtteskrike tatt på ISO 6400 på morrakvisten med 5d markIII(F 5.6, lukker 1/160s). Syns huset yter meget bra på disse verdiene og blir gull verdt utover høst og vinter når det blir mindre og mindre lys og oppdrive.


15 kommentarer:

 1. Du har litt forskjellig på foringen. Det blir så flotte mettede farger når det har reinet. Liker spesielt gått ekornet..

  SvarSlett
 2. Spennende bilder. Bruker du telt hele vinteren?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Robin!

   Takk for kommentar. Jeg bruker doghouse hele vinteren, og ja, det blir kaldt ;) Grunnen er vel at jeg egentlig ser meg om etter en annen åteplass og da ikke vil legge arbeid i å bygge et ordentlig skjul før jeg har funnet en permanent plass hvor jeg er fornøyd med omgivelser, lysforhol, aktivitet etc.

   Slett
 3. Det går tydeligvis fremover med teknologien, slike ISO nivå var håpløse for bare noen få år siden.

  Bildene var veldig fine, skal jeg velge en favoritt må det bli det første.

  SvarSlett
 4. Takker for kommentarer alle sammen ;)

  SvarSlett
 5. Wonderful photographs, admiring the nature is giving much joy. I am greeting

  SvarSlett
 6. Forsøker igjen på tredje gang :)
  Mye god biter her JK. Ingen krum nebb og spiss klø. Men de kommer vel før eller senere.
  Må bare innrømme at du er rå, ekte råskinn med doughouse selv i mange blå utover vinteren. You are real Viking.

  :) duy

  SvarSlett
 7. Härliga bilder och en fin story Jarl Kjetil!
  Det verkar vara ett fint ställe du har i skogen med många olika fåglar och djur.
  Hoppas vi får se mer bilder framöver:=)
  Må väl / Kenny

  SvarSlett
 8. Flotte bilder med lekre farvetoner. Det første av gjerdesmetten var veldig flott.

  SvarSlett
 9. Flott serie! Likte spesiellt første og siste bildet.

  /Fredrik

  SvarSlett
 10. Spennende prosjekt du har her da, blir artig å følge med om du kan få ned musvåken !

  SvarSlett
 11. Beautiful photos. The Hawfinch is lovely (I've never seen one!).

  SvarSlett
 12. Skal si du fikk et variert utvalg på høstens "jomfrutur". Gjerdesmetten har jeg ennå ikke hatt på noen av mine foringsplasser. Mark III ser jo lovende ut, - er spent på hvordan den fungerer ved fluktbilder. Høy iso er det i hvert fall ingen ting å klage over. :) Holder på å forberede en foringsplass på ei myr inne i Bjørkedal og er helt sjuk etter å sette igang men må vente på at elgjegerene har gjort seg ferdig, he, he.

  SvarSlett
 13. Fin serie fra foringsplassen, likte spesielt d første av gjerdsmetten

  SvarSlett