mandag 20. februar 2012

Inntrengere på åteplassen!

Åteplassen min ligger i et lite skogsområde bare 10 min fra husveggen, det bare er et steinkast til nærmeste tursti. Til tross for dette har jeg ikke vært utsatt for noe særlig form for forstyrrelser. En og annen turgåer og jogger har jeg da hørt, og en gang kom en hund svinsende å støkka hauken. Slik er det bare, skogen er fri for alle og hunden løp tilbake til eieren.

For et par uker siden anskaffet jeg et viltkamera for å få litt bedre oversikt over aktiviteten. Er jo stort sett bare en lørdag/søndag innimellom jeg får anledning til å sitte i skjulet. Et viltkamera kan derimot gi et mer nøyaktig bilde av når og hvor ofte haukene er innom.

Ved sjekk av kamera forrige uke var det ikke bare haukebilder som åpenbarte seg, derimot en frekk kjøter av ukjent sort som tok for seg av kjøttet med største selvfølgelighet. Ingen krise tenkte jeg så lenge det dreier seg om et engangstilfelle.

Frustrasjonen var desto større idag når jeg ankom åteplassen 0620 og sjekka kamera, det var jaggu en hel flokk med kjøtere på brikka, den hadde tatt med seg 3 sorte frender. Kjøttet lå hulter til bulter og de hadde jammen tatt for seg. En ting er at dette er et problem for meg og åteprosjektet, men hvem i al verden er det som slipper 4 store hunder i labrodor størrelse løs i skogen uten tilsyn. Ifølge kameraet har de vært der over flere timer. Makan til hensynsløshet både overfor folk og vilt syns jeg er helt forkastelig. Tenk hvis denne ulveflokken finner ut at de skal sette etter et rådyr, eller møter på noen barn for dens saks skyld. Har en mistanke om hvor dyra hører hjemme så hvis dette ikke opphører ser jeg meg nødt til å konfrontere eierne.

Satt 7,5 time idag uten haukebesøk, sånn er det bare noen ganger. Unghauken hadde vært der igår etter at kjøterne hadde dratt kunne jeg se på kamera. Nå blir det vinterferie på fjellet med familien, neste sjans på åta blir nok ikke før om 2 uker. Blir interessant å følge med på viltkamera, håper haukene og plassen får være i fred for kjøterflokken.

Under et bilde og en videosnutt av haukene tatt med viltkamera:

Dato og tid stemmer ikke på dette bildet, litt startproblemer med kamera ;)
Ikke akkurat HD kvalitet på videosnutten men ok dokumentasjon. Legg merke til hvordan hauken hele tiden holder øye med terrenget samtidig som den spiser. Sier seg vel sjøl at disse oppdager den minste fare i god tid.

4 kommentarer:

 1. Irriterende når eierne til disse er så respektløse for naturen, og viktigst viser hensyn for andre turgående. Jeg hadde ikke følt meg trygg med løsehunder i turstier. Håper de skjerpe seg hvis ikke rett på sak JK. For noe tullinger sier jeg.
  Håper haukene kommer tilbake etter din vinterferien.

  :) duy

  SvarSlett
 2. Hei Jarl Ketil.

  Forstår din frustrasjon!! Jeg ble plaget med en stadig tilbakevennende Vorsther på foringa. Den kom hver bidige dag, og pissa, skeit og spiste opp maten. Mildt sagt irriterende. Den forsvant heldigvis etter en god stund. Håper det løser seg med disse løsbikkjene! Det er absolutt ikke bra, noe jeg tror eierne ikke er klar over. Som du sier, et rådyr i dyp snø vil få problemer mot en "ulveflokk".

  mvh Knut Børge

  SvarSlett
 3. Synd slikt skal ødelegge for foringen din. Du får bare ta det opp med eieren hvis det er et gjentagende problem…
  Hvis ikke får du sette opp en revefelle. :) «Mente ikke det… he he»

  SvarSlett
 4. Hei !
  Her er det lov til å være litt frustrert ja, er litt jobb å holde en slik plass vedlike, - skjønner irritasjonen ....

  SvarSlett