fredag 23. september 2011

"Spurvehaukbonanza" i Dalen med bonus - del 1

Ring meg, har noe spennende på gang stod det i mailen fra Jostein Hellevik. Jeg var ikke vanskelig å be, foran skjulene i Dalen kan det meste dukke opp og jeg var spent på hva dette kunne være. Jostein fortalte entusiastisk om at han holder på å opparbeide en foringsplass for småfugl, ekorn, spetter etc. Ved besøk på plassen hadde han opplevd et vanvittig spurvehauk "race". Flere hauker hadde i perioder bombardert nøtteskrikene med angrep over flere timer. Ved pauser i angrepene satt haukene på flotte fotstykker lagelig til for fotografering.

Når man har jobb, famile og andre forpliktelser er det ikke bestandig lett å komme seg avgårde, men tankene på spurvehaukene slapp ikke taket i hodet. I dagene fremover holdt jeg kontakt med Jostein. Han kunne rapportere om stor aktivitet fra spurvehaukene og flere fotografer hadde allerede vært inne på plassen og fått fylt brikka med nærportretter og actionbilder av denne lille vakre rovfuglen.

Jeg bare måtte komme meg til Dalen, jeg har aldri hørt om lignende oppførsel fra spurvehauk der den eksponerer seg så til de grader over mange dager. Som regel er den kjapt innom foringsplassen, haster som regel videre før fotografen får summet seg. En sjelden gang sitter den lite grann og er du heldig får du kanskje noen ok bilder hvis ikke for mye kvist og kvast er i veien.

Jeg ringte Jostein på Tirsdag, jeg ville gjerne sitte i skjulet på  onsdag, kjempekjekt Jarl Kjetil kvitterte han entusiastisk, då har me ledigt, de andre dagene til og med helga er allerede booket!

Kl 0330, natt til onsdag var jeg og avensisen klar til avreise. Trøtt men spent gikk turen oppover. Bortsett fra en nesten kollisjon med en familigruppe med elg gikk turen prikkfritt og 05.45 kjørte jeg inn på tunet på Døli gård. Jostein fylte opp termosen min med kaffe og vi gikk opp til foringsplassen i mørket.

Vel innstalert i et romselig doghouse var det bare å vente på hva dagen skulle bringe, og hvilken dag det skulle bli....


Utsikt fra doghouset. Mange fine sitteplasser. Kanskje litt i overkant mange da noen kommer i veien på fluktbilder mens andre forstyrrer noe på bakgrunnen. Jostein er heldigvis interessert i innspill og villig til å forandre etter fotografenes ønsker


Først ute er som vanlig nøtteskrika.Det startet med nøtteskriker kl 06.30 og siden litt meiser. Rett før åtte skjer det noe, meisene varsler og nøtteskrikene skriker opphisset. Typisk adferd når rovfugl er i nærheten. Da kommer første lynangrep. Nøtteskrikene skvetter i været, skriker og inn på arenaen suser første spurvehauk. Det skjer så sinnsykt fort. En ellevill forfølgelse mellom og rundt trær og røtter, og med raske retningsforandringer fra både skrike og hauk. Det kommer stadig angrep, men haukene er ikke villig til å sette seg på stubbene og fotstykkene foran kamoen. På det meste ser jeg tre hauker, et voksent par og en ungfugl. Så dabber det av og jeg sitter foreløpig igjen men noen få bilder på håpløs lang avstand. Var dette alt? De voksne fuglene virket i tillegg skvetne, de skvatt til ved minste kamerabevegelse og den vakre fargede hannen kunne jeg bare glemme å fange i søkeren på nært hold før den forsvant vekk.


Spurvehaukhannen er utrolig vakker, men var ikke villig til å la seg fotografere på nært hold.

Det blir en stille periode men kl 1100 løsner det virkelig. Nå er det spruvehaukbonanza for alle penga(finner ikke noe annet dekkende ord) Angrep på angrep, mest fra ungfuglen. Imellom alle angrepene sitter den og hviler på et rikt utvalg med fotstykker, det nærmeste ca. tre meter unna. "Marken" får kjørt seg og jeg fyller opp med portretter og miljøbilder i herlig vekslende lysforhold. Jeg har nesten alt mulig av lys og litt regn inimellom. Jeg storkoser meg. Under følger et knippe portretter tatt denne dagen.


En slik dag er vanskelig å oppsummere i korte trekk, når jeg har fylt opp med portretter vil jeg prøve litt action og fluktbilder. Jeg skifter ut 100-400 mm med 200 mm f.2.8. Knepper isoen opp til jeg får lukkertider på 1/2000-2500 sek. Det er fortsatt mange timer igjen av økta og resten av dagen skal jeg prøve å oppsummere i neste blogginnlegg som kommer iløpet av helga...

9 kommentarer:

 1. Virkelig en herlig tur og mange flotte bilder av spurvehauken JK.
  Har hørt at det er helt texas på plassen. Godt at du bor i nærheten.

  Gleder meg til flere bilder og oppdatering.

  mvh duy

  SvarSlett
 2. Hei Jarl Kjetil,
  Dette var litt av en historie og med knakende flotte bilder, supert!

  Venter spent på del 2!

  Grattis med en fin blogg du har fått.

  Mvh Kjell Arne Øia

  SvarSlett
 3. knallserie av hauken med underholdende tekst til. Her har det gått fort for seg imellom trærne forstår jeg..:)

  Venter i spenning på del 2.

  mvh Svein Ove

  SvarSlett
 4. Hei Jarl Kjetil.

  En fantastisk bildeserie med undertekst som forsterker det hele, leser med stor spenning.

  Som Svein Ove venter også jeg på del 2.

  Frode.

  SvarSlett
 5. Hei Jarl Kjetil, helt rå bilder du fikk her, kjempebra. Hvor høy ISO strekker du deg til...og hva for kamerahus bruker du?

  SvarSlett
 6. Hei alle sammen!

  Takker for fine kommentarer, skikkelig trivelig.
  Roger: Jeg bruker 1D Mark III og 40D. På 40D prøver jeg å stoppe på ISO 1000/1250. Mark III kjører jeg til 2000/2500. Bilde nr. 2 av de 5 siste er tatt med MK III på ISO 2000, mens bilde nr. 4 av de 5 siste er 40D med ISO 1000. Kjører selektiv støyreduksjon på bakgrunn med neatimage.

  SvarSlett
 7. Det er bra utstyr du kjører med da. Har selv 7D og sliter fort hvis jeg går høyere enn ISO 250...kan til nød bruke ISO 400 hvis avstanden er liten. Bruker ikke noe software utover DPP på bildene, er nybegynner i fotoverdenen, har visst mye å lære...

  SvarSlett
 8. Virker som om du har hatt kvalitetstid i Dalen:)
  Flott serie av spurvehauken.

  SvarSlett