søndag 4. september 2011

Dalen i Telemark - Et eldorado for naturfoto.


Hovedpersonen.

3 August 2011. Ferien nærmer seg slutten for denne gangen, hvorfor i alverden velger man da å stå opp kl. 0500 på morrakvisten? Det er ganske enkelt fordi jeg lider av fotoabstinenser. For å bøte på dette er dagen satt av til fiskeørnfotografering i Dalen. Jostein Hellevik har bygd opp diverse skjul og kamuflasjehytter som tilbys naturfotografer. Her har man muligheten til å komme til dekket bord og få nærkontakt med bl.a. fiskeørn, bever, trane, rev, hjortedyr, lavskrike m.m. Et flott vilmarksområde som har mye å by en sulten naturfotograf.

Avensisen gjør unna turen på i overkant av to timer, ved ankomst Dalen har værgudene åpnet alle sluser, det bøtter nede,  i tillegg får jeg beskjed om at Jostein ligger værfast i båten på Bandak og venter på bedre vær.....Han har søkt tilflukt under ei treklynge sammen med en fotograf som allerede har rukket ei morraøkt.
Grått og trist er vel et dekkende ord, og det magiske lyset er vel heller ikke til stedet her.
 
For å slå ihel litt tid kjører jeg ei runde i området for å kikke etter andre fotoobjekter. En hare viser seg i veikanten, den sprinter opp en skogsvei og forsvinner. Etter ei lita stund får jeg øye på fire store fugler på et jorde. En tranefamilie er opptatt med matsøk her. Regnet siler fortsatt ned men jeg får noen greie miljøbilder av fuglene.


Den voksne trana følger vaktsomt med mens kyllingen leter etter godsaker.


Mobilen ringer, Jostein forteller at været er iferd med å lette, lyset nede på Bandak er vist helt fantastisk! Avensisen blir straffet hardt ned kneikene og hårnålssvingene før jeg endelig er klar til å hoppe ombord i båten til Jostein. Her sitter også Kai Jensen som et eneste stort glis. Han kikker igjennom bildene han har på brikka etter morgenens økt, og virker ikke direkte misfornøyd. På vei utover Bandak må tåkeskyer og regn gi tapt, sola tar mer og mer tak. De steile fjellveggene som strekker seg 600-700 meter loddrett opp fra Bandak er virkelig storslåtte og majestetiske. Her trives både vandrefalk, jaktfalk og ikke minst fiskeørna som jo er dagens hovedperson.

 


Kai Jensen sjekker godbiter på brikka mens Jostein fyller opp med mer.
  Mens Jostein tyner maksimalt ut av 4 hesteren på båten ser vi stadig fiskeørn i bratthenget. Noen i flukt, mens andre sitter speidende på diverse tørrkvister rundt i berveggen. Ikke mange 100 meterne fra brygga ligger et stort kvistrede, dette er et av i alt fire kjente hekkeplasser for fiskeørn i området. På denne tiden har ungfuglene forlatt redet. Det er derfor ingen risiko med tanke på å forstyrre fuglene på hekkeplassen og derfor helt forsvarlig å fotografere.


Bratte fjellvegger strekker seg loddrett opp fra Bandak.


 

 


Kamuflasjen jeg skal benytte ligger oppe i bratthenget i utkanten av ei steinrøys. Den er bratt, fuktig og klamt å ta seg opp ditt. Når vi nærmer oss skjulet sitter den ene ungfuglen 20 meter rett ut for kamuflasjen. Her må det sniking i ekte hjortefotstil til for ikke å støkke fuglen. Jeg bruker sikkert 10 minutter på de siste 15 meterne. Til min store lettelse sitter fuglen fortsatt når jeg har rigget utstyret i glugga, ikke nok med det, i den andre glugga ser jeg to ørner på en tørrstokk i steinrøisa, en ung og en voksen fugl. Litt langt hold for mine usle 400 mm, men med nyinnkjøpt 1,4 converter hjelper det litt.

Kamuflasjehytta er bekvem og romselig med to sotede glass og fotoglugger i to retninger. Den er konstruert av rajer og knappetelt fra forsvaret og glir perfekt inn i terrenget. Ikke mulig å se fra vannsiden. Morsomt å sitte her på orkesterplass mens ørnene ikke har sjans til å registrere min tilstedeværelse.

Utsikt fra skjulet ned mot Bandak.Totalt blir det 10 timer i skjulet. Jeg har på det meste 3 ørner på en gang. De er litt til og fra.  Lyset er dessverre litt hardt denne dagen men det blir jo noen greie bilder. Håpet å få noen stilige fluktbilder var også til stede, men følgefokus på canons 100-400 mm kommer stadig til kort. Den er rett og slett ikke rask nok til å følge ørna i flukt, og ønsket om en raskere stortele blir ikke akkurat mindre av den grunn...

Her følger et lite utvalg av bilder tatt fra skjulet denne dagen:
 
Ungfuglen strekker vingene.

Speidende utover Bandak. Kommer det mat snart tro?...


  
Takeoff.

 

 


Takeoff 2.
 
Utblåsning...


Hard i blikket...

Imponerende vingespenn.

Voksenfuglen ytterst demonstrerer
 hvordan en skikkelig fiskeørn driter,
ungfuglen følger nøye med.
Jeg blir hentet ut av Jostein og sønnen i kveldinga. En lang økt uten de mest spektakulære bildene men likevel fyllt opp brikka med endel ok bilder samt fine naturopplevelser i lag med fiskeørnene. Skal man få maks uttelling er det nok en fordel med flere dager slik at du kan få varierende lys og veksle mellom flere skjul. Midt på dagen i sterkt sollys er uansett ikke gunstig. Da er det bedre å prøve seg på noen av de andre artene Jostein har på menyen. Neste tur til Dalen blir nok til Gaupebu i Januar/februar og da med selveste kongeørna som hovedperson, gleder meg allerede....
En tur tur til Dalen vil jeg uansett anbefale alle som er glade i natur og foto. Jostein treffes på tlf :90065976 og tar du deg tid og råd til en tur er det stor sansynlighet for at du får noen flotte naturopplevelser.6 kommentarer:

 1. Grattis med nylaget blogg..
  Det er nesten som å være med deg på tur dette..
  godt skrevet og mange gode bilder...

  SvarSlett
 2. En flott start på bloggen dette, fine bilder av ørna og historien rundt fyller opp..
  Her kommer nok mye bra utover, så jeg følger med videre.
  Takk for titten.
  Svein.

  SvarSlett
 3. Hei Gutter. Takker for fine kommentarer!

  mvh
  jkj

  SvarSlett
 4. Knallbra bilder og spennende lesning.
  Takker for titten
  mvh
  Håvard

  SvarSlett
 5. Hei Håvard!

  Takk for at du tittet innom ;)

  jarl kjetil

  SvarSlett
 6. Hei Jarl Kjetil, knallfine fiskeørn bilder du viser her. Moro å lese det du skriver om turen og...lovende ny blogg det her, følger deg videre :o)

  Hilsen Robert

  SvarSlett