søndag 28. desember 2014

Hønsehaukens julemiddag

Mange mer eller mindre velykkede varianter av julenissen har jeg sett i årenes løp. Hønsehaukens løsskjegg var imidlertid ikke nok til å overbevise meg om at nissen faktisk eksisterer. 7 d mark II - ISO 2000.

Etter tre dager med inntak av ribbe, medisterkaker, pølser og annet som hører julen til, var det deilig med en tur opp i bua. En kråke ble surret fast på en stokk slik at haukens julebord var dekket.

Når temperaturen i bua er sånn ca.30 grader høyere enn de 8 kalde på utsiden, blir nistepakka åpnet.Til min store overraskelse inneholder den medisterkaker, ribbe og spekeskinke, ja ja, jeg må ha glemt at jeg var litt forsynt av denne julematen...

Hønsehauken dukker opp, som så mange ganger tidligere, litt over 0830. Etter litt frem og tilbake går den ned på kråka.

Som vanlig fester den kloa godt og prøver å få kråka med seg. Den bakser og hopper og sliter i den døde fuglen, stripsene holder derimot stand og hauken må til slutt innta måltiden sitt på stokken foran meg.

Hønsehauken sitter på kråka i 5 timer! Veksler mellom ribbing, spising og litt avslapning. Alt spiselig reinplukkes og fortæres, det som ligger igjen når hauken drar er fjær og bein. Her går ingenting til spille, og for haukene er nok hver minste kalori viktig gjennom en streng vinter.

Ble endel bilder, vekslet mellom 5d markIII og mitt nye 7d markII. Den nye 7 dèn virker lovende. Syns filene opp til ISO 2000 er meget bra. Skuddtakten på 10 bilder i sek. er bra saker når det kommer til action og flukt. AF egenskapene ved f.eks. fluktfoto skal også være noe av det ypperste selv om jeg ikke har fått testet nok til å konkludere ennå.

Selv om 7 d markII er et ypperlig kamera er det etter min mening ikke tvil om at filene fra 5d mark III er overlegne på detaljer og ikke minst ISO egenskaper. Utover det er ergonomi, menyer og betjening i praksis identisk for de to kameraene. For min del og bruk er kombinasjonen av disse to kamerahusene, sammen med objektivene EF 200 mm f. 2.8 USM og EF 500 mm f.4 IS USM, meget anvendelig. Med tanke på 7 d mark II sin cropfaktor på 1.6 gir det et stort spekter av brennvidde muligheter. Liker også å ha anledning til å benytte to kamerahus når jeg f.eks sitter i skjul og kamo. Et oppsett til portretter og et oppsett til flukt, action og/eller miljøbilder.

5d markIII - ISO 2500.

5d markIII - ISO 640.

7d markII - ISO 640.

5d mark III - ISO 1600.

Ha en fortsatt fin romjul!
7 kommentarer:

 1. Tydelig at det går fremover med hensyn til bildestøy, så høy ISO som du har brukt her var utenkelig for kort tid siden, bra at det er utvikling. Fine bilder av hauken, litt billig det løsskjegget, men et godt forsøk på å gli inn i mengden i disse juletider, fortsatt god jul.

  SvarSlett
 2. Fine hønsehauk bilder på kråke, savner bare mere luft under fuglen på de fire første bildene, kjekt å ha besøk av hauken i fem timer!

  SvarSlett
 3. Flotte bilder og informativt om hauken og kameraene dine. Har ikke hatt hønsehauk på foringsplassene mine på mange, mange år men mulig lykken snur til tirsdag da jeg tar en tur til plassen min i Bjørkedal. Lovende fotspor i nysnøen da jeg sjekket i kveld. :) Gratulerer med nytt kamera som sikkert blir et flott tillegg til 5D-en med de forbehold du nevner. Har sjøl bestilt nye 7D II hos Japan Foto tidlig i oktober men ennå ikke mottatt den! Ha en fortsatt fin romjul Jarl Kjetil! :)

  SvarSlett
 4. Fantastisk kvalitet på alle bildene. Kjekt å se at 7DmkII leverer! Håper du får en fin foto vinter i 2015 også. mvh Rolf Hult

  SvarSlett
 5. Ikke gærn´t dette Jarl Kjetil. Ser ut som den nye 7d´n leverer det den skal. Synes jeg ser rim i fjærdrakta på hauken på det siste bildet. Stilig. Lykke til i 2015!
  mvh Esben

  SvarSlett
 6. Som vanlig leverer du varene. Flott serie av den unge hauken. "Blir letter å gå til storfuglen nå med cropfactor. mindre glass å dra på" ;-)

  SvarSlett
 7. Flotte haukebilder Jarl Kjetil! Favoritten blir det siste i rekken.

  Knut Børge

  SvarSlett