mandag 21. oktober 2013

Her kommer vinteren......den kalde fine tida! Sikkert ikke alle som er enig med Jokke men jeg liker faktisk vinteren ganske godt. Sist søndag fikk vi en liten forsmak på kong vinter med et lite snøfall noen timer på formiddagen. Dagen var allerede satt av til å sitte i den nye bua på åteplassen. Gradestokken viste 2 pluss på utsiden, men inne i bua sørget gassovnen for behagelige 20 grader, en ny verden for en som har sittet et par vintersesonger i doghouse ;).

Etter å ha foret med kjøtt og slakteriavfall siden 1. oktober har det dukket opp spor etter rovfugl den siste uken. Skittstriper rundt åtet pluss en musvåk som lettet fra åtet en sein kveld gjorde at forhåpningene var til stede, selv om de ikke akkurat var skrudd i taket, da det erfaringsmessig er litt tidlig på året for stor aktivitet av rovfugl på mine trakter.

Denne dagen ble imidlertid mine erfaringer gjort til skamme, og sånn er det jo ofte med naturfoto, man vet aldri hva som skjer.

Kort fortalt, fra kl 0800 til 1730 var en musvåk til og fra åteplassen stadig vekk, den var litt rastløs og urolig men kom inn og spiste en gang, samt satt på forskjellige steder i området. Det hele toppet seg rundt kl 1600 da en ung hønsehauk kom som en rakett ut på åtet. Den og musvåken holdt stillingskrig ganske lenge og musvåken gjorde flere forsøk på å jage hauken vekk ved å gli over i lav høyde. Hauken gjorde seg stor og ble sittende. Med brennvidde på 500 mm ble det dessverre ikke mulig å fange begge fuglene i disse situasjonene. Litt synd da jeg ved en anledning hadde begge fuglene på samme sittegadd med ca. en meter imellom. Uansett en stor opplevelse selv om det ikke kom på brikka denne gangen.

Til slutt fikk musvåken drevet hauken vekk fra åtet og satt en stund i området og passet på før både den og lyset forsvant.

Under følger et utvalg fra denne flotte dagen i bua:

Snøvær og lang lukkertid 1/40 s gir "lange" snøfiller.

Mens lukkertid på 1/320 gir et helt annet uttrykk.
 
Flott fugl i hvite omgivelser.

Herlig blikk.


Etterhvert gikk snø over til regn og en hønsehauk fra årets produksjon dukket opp.

Musvåken iaketar hauken som beskyttr åta noen få meter unna.

Tøff i trynet...

9 kommentarer:

 1. flotte bilder, alle var veldig bra men nr1 er vel det som faller best i smak for min del.

  SvarSlett
 2. Dette var en fin forsmak på tida som kommer. Synes du har fått noen fine bilder her Jarl Kjetil. Gode positurer, lys, bakgrunn og skarphet på bildene. Personlig likte jeg bilde nr. 3 veldig godt.
  mvh Esben

  SvarSlett
 3. Blir reneste luksusen å sitte i oppvarmet bu :-) Det gir veldig fin effekt i bildene med snøfiller som blir til streker i lufta, så jeg synes det første bildet ble spesiellt bra. Det siste var tøft også, ser ut til at den er klar til å ta deg, med kola hevet og blikket festet.

  SvarSlett
 4. En flott serie du har fått her, kjempe bilder.

  SvarSlett
 5. Flott, gömsle som du säkert får mycket glädje av i vinter.

  SvarSlett
 6. Kjempefin serie dette her, likte også bilde 1 best med det siste hakk i hel.

  SvarSlett
 7. Får håpe den holder seg der i vinter. Flott og variert serie..

  SvarSlett
 8. Grattis Jarl till den nya Bua och dom fina bilderna.
  Du har en fin vinter att se framemot.
  Mvh/Kenny

  SvarSlett
 9. Hei Jarl Kjetil!
  Ja, så er sesongen i gang igjen og med ny bu blir det nok bra. Kjempeåpning har du i hvert fall fått med supre bilder av hauken og musvåken. Skal bli spennende å følge deg utover vinteren! :)

  SvarSlett