tirsdag 24. april 2012

Tiurleik 2012


Årets tiurleik er nå over for min del. Forventningene var store og jeg hadde satt av tre dager fra 15-22 april for å prøve å treffe med høneuka og parringer. Tiurleik kan imidlertid være svært uforutsigbart og utfallet er aldri gitt på forhånd. Kort oppsummert, tre netter på spillplassen ga noen bilder, men spillet var veldig labert, Føste økta ga endel bilder av ei beitende røy som satt i furu rett utenfor teltet en god stund. Tiurene avsluttet spillet litt over 0600.
Den andre økta fikk jeg noen greie tiurbilder da den spilte en stund rett på utsiden av teltet. Lyset var ikke allverden så det ble høy iso og lange lukkertider og ikke alverdens spennende. Ingen røy å se denne dagen.Under siste fase av spillsekvensen (slipingen) pendler tiuren hodet frem og tilbake i rask fart. Med lang lukkertid kommer bevegelsen frem, her ble øyet forholdsvis skarpt.


Rett på utsiden av teltet, staselig kar.

Hviler litt , ingen grunn til å bruke energi så lenge røyene ikke er tilstede.


Etter avsluttet spill, en tur ut på myra for å drikke, tørr hals?

Siste økta, flyttet teltet til et område hvor det var mer sportegn og møkk. Tiuren her kjørte et kveldspill på bakken fra kl 21 og holdt det gående en times tid. Startet opp igjen kl 04 i furua og fortsatte på bakken etter en time. Men foran teltet ville den ikke, lyset som begynner å bli bra og greier. Hører den stadig, først et stykke unna, så nærmere. Etterhvert hører jeg den rett ved. Så ser jeg nebbet og hodet kikker forsiktig over bakkekanten. Den er skeptisk til teltet, noe som ikke har skjedd før. Den sitter i ro en liten stund, før den forsiktig snur og forsvinner ut av synet. Det var punktum for årets storfuglleik for min del, ikke akkurat det jeg drømte om, men ute i skogen gis ingen garantier. 

Utbytte fra siste økt.
Nå er det et år til neste gang jeg får muligheten igjen. Planene svirrer i hodet, jeg har lyst til å prøve en annen leik, her er det litt uoversiktelig og tiurene spiller over et forholdsvis stort område og ofte på forskjellige steder fra dag til dag. Samtidig er man  avhengig av litt flaks både med plassering, tidspunkt og værforhold for å treffe maksimalt. Så  ble ikke fullklaff i år heller, men motivasjonen er bare enda større foran neste år. Tross alt ble det noen bilder og opplevelser fra storfuglens rike...

8 kommentarer:

 1. Ja, tiurleiken blir man ofte ikke helt klok på og må gjerne ha litt flaks for å få full klaff! Syntes allikevel - til tross for det du skriver - at du har fått noen veldig bra bilder. Likte spesielt godt nr. 2 og 4. Sistnevnte kunne kanskje også gjøre seg bra i s/h? Tiurleiken og orrhaneleiken om våren er noe vi ser fram til hvert år og jeg får ofte en litt tomhetsfølelse i magen når jeg går hjem fra leiken siste gang og vet at det er et helt år til neste gang....

  Knut W.

  SvarSlett
 2. Hei JK, uforutsigbare settinger det der. Alle bildene er knallbra synes jeg, men tross at Tiurn er en staselig kar likte jeg det første Røy bildet best av dem. Bildet med hodebevegelsen er også veldig bra synes jeg, tøfft å få fram bevegelse på den måten.

  Hilsen Robert

  SvarSlett
 3. Hei
  Godt skrevet til de fine bildene du har av leiken.
  Vi får se om vi ikke kan sammarbeide litt neste vår på leiken jeg var på. Skiftarbeid..:)

  Svein Ove

  SvarSlett
 4. Jada JK det koster litt for å få denne karen. Derfor må man sette høyere mål for hvert år. Du har jo opplevde denne i år. For meg ingen tiur bilde i hele tatt (tar igjen neste år). Elipingen er knall bra, de andre er flotte og.

  :) duy

  SvarSlett
 5. Fin serie der jeg falt mest for nr. 2 og 8.

  Ottar

  SvarSlett
 6. Hei. Synes du fikk bra uttelling. Likte best det første av røya.

  SvarSlett
 7. Flott fra tiurleiken, der jeg falt ekstra for det første bildet av røya, og portrettet av tiuren. Ser virkelig frem til den dagen jeg får oppleve dette fantastiske skuespillet selv!

  Knut Børge

  SvarSlett
  Svar
  1. Mange veldig bra bilder!
   Gratulerer!
   :)
   MK

   Slett